English   


Изложби
Начало > Изложби


ИЗЛОЖБА КОНЦЕПТУАЛЕН МОДЕН ДИЗАЙН в Национална галерия - САМСИ

                                                

 

САМСИ-СОФИЙСКИ АРСЕНАЛ МУЗЕЙ ЗА СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО

И

ДИЗАЙНЕРСКА ПЛАТФОРМА „ИВАН АСЕН 22” 

 

ПРЕДСТАВЯТ

 

STATIONS 

 

ИЗЛОЖБА КОНЦЕПТУАЛЕН МОДЕН ДИЗАЙН

 

9 ноември - 9 декември 2017

 

Откриване: 9 ноември 2017 от 19:00 ч.

САМСИ, бул.”Черни връх” 2

 

 

STATIONS” е третият концептуален проект на дизайнерска платформа „Иван Асен 22“. Успехът на първите проекти „XXSofia“ и „1,5 км …“ е безспорен. Освен многобройната публика, посетила изложбите в „Гьоте институт“ и САМСИ, двата модни филма, съпътстващи изложбите, получиха редица номинации и награди на престижни фестивали за моден филм в целия свят.

 

Новият проект на „Иван Асен 22“  включва въздействаща върху сетивата ни пространствена инсталация с дизайнерските модели и прожекция на моден филм. Събитието се осъществява с подкрепата на Vivacom ARThall и Esthederm и на ABSOLUT.

 

© актрисата Ирмена Чичикова в „STATIONS“,

снимка: Боряна Пандова,

стайлинг: Александър Гергинов,

моден дизайн: Цветалина Атанасова за „ИВАН АСЕН 22”,

грим и коса: Алина Манова

 

 

 

STATIONS

 

„STATIONS“ проследява и интерпретира глобалната тенденция МУЛТИЛОКАЛИЗЪМ и проучва нашата създадена чрез опит и преживявания на различни точки по света идентичност с изразните средства на концептуалната мода, моден филм и изложба-пространствена инсталация.

 

Какво е усещането да си наравно у дома на няколко места по света? Или на това да се изгубиш между спирките? 

 

„Вкъщи” е навсякъде

и никъде.

Пътуването! Днес то е толкова постижимо, може да се случи бързо и да ни отведе до по-близки или най-далечни места. Пътуваме от любопитство към непознатото, от стремежа за откъсване от всекидневието или в търсене на същинската си идентичност, в опит да разберем самото си съществуване. 

 

Напускането на едно и достигането до друго място: Какво е усещането да си чужд и да нямаш твърда почва под краката си? Кога започваш да се чувстваш „вкъщи”? Как влияе пътуването и местата, през които преминаваме и които обитаваме за по-кратък или по-дълъг период от време, върху изграждането, размиването, препроектирането и новоконструирането на идентичността ни?

 

И ако пътуването е търсене, а спирката – престой  за определено време на място, което отвежда до друго, какво тогава е домът?

Домът е спирката, на която се чувстваш „на място”,  независимо дали там се задържаш най-дълго или към която се завръщаш най-често. Домът е намирането. Той може да бъде преносим, да бъде чувство, човек, които носиш със и в себе си по пътя; да бъде конституиран навсякъде, изграден посредством конкретни материални неща (лични предмети) или пък спомени, усещания. Научаваш се да го разпознаваш и оценяваш чрез пътуването. И разбираш, кога и къде си „у дома”: там, където  си себе си. Принадлежащ – към нещо, някого или средата.

Тези аспекти определят тематичната структура за разработката на дизайнерските модели, концепцията на филма и визуалната среда на изложбата.

 

(Нели Митева, куратор

 

Медийни партньори: GRAZIA, ELLE, elle.bg, Fashion Inside, DIVA!, ВИЖ-София, програмата, VIEW Sofia, webcafe, Style inspiratrice, Ana's Handbag, обедна почивка

работно време САМСИ: вторник-неделя 10:00-18:00 ч., почивен ден: понеделник

 

АРТИСТИЧЕН ЕКИП

Изложба:

-         идея и куратор: Нели Митева

-         концепция и реализация: Александър Гергинов, Момчил Тасев, Нели Митева

-         концептуален моден дизайн: Антония Пашова, Александър Гергинов, Георги Флоров, Диляна Иванова, Милена Начева, Наталия Живкова, Нели Митева, Силвия Цветанова, Станислава Димитрова, Цветалина Атанасова

-         фотография: Боряна Пандова, Васил Танев

-         графичен дизайн: Боряна Драганова

-         пространствен дизайн: Момчил Тасев, Александър Гергинов

 

Филм:

-         камера и монтаж: Боряна Пандова

-         с участието на: Ирмена Чичикова

-         стайлинг: Александър Гергинов

-         грим и коса: Алина Манова

-         движенческа част: Ками Манс

-         музика: Twisted Keyborg

 

За допълнителна информация:

Нели Митева, 0888 399506, nelmit@yahoo.de

 

      

национална галерия

07.11.2017 01:32 

Покажи новини.  Сортирай по  Ред