Nominee 2017
English   


Събития
Начало > Събития


Инициативата СПЕЦИАЛИСТИТЕ РАЗКАЗВАТ

                                                

                                                 

Следващият разговор от новата инициатива на Националната галерия „Специалистите разказват“ пред посетители на Квадрат 500 ще бъде на 30 юни 2016, четвъртък, от 18.00 часа в зала 20. Уредникът в сектор „Изкуство на Азия, Африка и Латинска Америка“ Бистра Траянова ще представи спецификата и основните характеристики на африканското изкуство.

 

Колекцията от африкански фигури и маски в зала 20 на Квадрат 500 включва 111 експоната  от богатия и разнообразен фонд на Националната галерия, наброяващ 775 музейни единици. Представено е изкуството на различни племена – Сенуфо, Бамбара, Догон, Бауле, Дан, Бена-Лулуа и други - населяващи предимно западната и централната част на континента. Впечатлява невероятното богатство от идеи, оригиналността на пластичните решения и особената експресивна мощ на скулптурните изображения. Обособяването и развитието на различните художествени практики в африканското изкуство могат да бъдат проследени в показаните образци от Бенин (Нигерия), Агни (Кот Д`Ивоар), Догон (Мали), Балуба (Демократична република  Конго), култура Ифе (Нигерия), Бакота (Габон) и каменната скулптура от Зимбабве.

При опита да се вникне по-цялостно в същността на африканските скулптура възникват множество трудности, тъй като преди да бъдат обект на естетическо възприятие, те са култови предмети, тясно свързани с обредно-ритуалната система на различните негърски племена. Като цяло колекцията дава възможност да станем съпричастни към един неповторим свят от художествени внушения, синтезирали в индивидуалния език на формите различни спиритуални, космологични и естетически идеи.

 

  

Бистра Траянова е специалист в областта на африканското изкуство. През 1986 завършва история на изкуството в Университета, Лайпциг.

Стипендиант на Германската служба за академичен обмен ДААД в Мюнхен и Аахен, шестмесечна специализация на Фондация “Алфред Круп фон Болен и Халбах ” в Музея за изкуство на народите в Хамбург и в Берлин, стипендиант на Гьоте институт - Берлин по “Професионално усъвършенстване на музейни и галерийни кадри“, специализация в Хараре (Зимбабве) и в Лусака ( Замбия). От 1987 работи като уредник в отдел “Азия, Африка и Латинска Америка” на Националната  галерия за чуждестранно изкуство. От 2015 е уредник в Националната галерия. Участва като комисар на международни изложби и в реализирането на самостоятелни кураторски проекти. Има редица публикации във вестници, списания и каталози.

 

             

национална галерия

23.6.2016 03:35 

Покажи новини.  Сортирай по  Ред