Nominee 2017
English   


Събития
Начало > Събития


Нова инициатива на Националната галерия СПЕЦИАЛИСТИТЕ РАЗКАЗВАТ

                                                

„Специалистите разказват“ е нова инициатива на Националната галерия. В поредица от разговори изкуствоведи и реставратори от музея ще представят  пред посетителите избрани произведения от колекцията и ще споделят интересни моменти от изследователската си работа.

Първата среща ще бъде на 26 март – събота, от 15.00 ч., в зала № 23 на представителната експозиция в „Квадрат 500”, пл. „Св.Александър Невски“. Пред картините на Васил Стоилов там ще говори главният уредник в отдел „Изследване и представяне на българското изкуство“ Анелия Николаева. Вход – с билет за експозицията.

 

Васил Стоилов (1904-1990) е сред големите имена на българското изкуство на ХХ век.  Като тематика, сюжети и  като пластични търсения творчеството му  основно е свързано с идеята за родното. Голяма брой от неговите битови композиции,  пейзажи, творби на историческа тематика и портрети са христоматийни образци в историята на живописта ни. Работени основно в акварелна техника, те представят художника като един от майсторите на акварела у нас.

 

Анелия Николаева е специалист  в областта на новото българско изкуство от първата половина на ХХ век.  Работи в Националната галерия от 1997 година и е участвала в организирането на големите ретроспективи на художниците Иван Милев, Александър Божинов, Васил Стоилов, Владимир Димитров-Майстора,  Йозеф Питер и други. Има редица публикации в каталози и в специализираната периодика.

 

национална галерия

24.3.2016 16:20 

Покажи новини.  Сортирай по  Ред