English   


Актуално
Начало > Актуално


Официалната церемония за присъждане на Европейската награда за музей на годината - Загреб, 2017 г.

                                                

                                                 

 

Националната галерия бе номинирана за Голямата награда "Музей на годината" от съдийския състав на EMYA

(Европейската награда за музей на годината)

за нейното забележително постижение

в повишаване на общественото качество на музея

 

На 6 май 2017 г. в Загреб се състоя официалната церемония за присъждане на  Европейската награда за музей на годината (European Museum of the Year Award/ EMYA), учредена през 1977 г. от Европейския музеен форум (European Museum Forum/ EMF) под егидата на Съвета на Европа.

Националната галерия представи България за първи път в 40-годишната история на това най-престижно европейско музейно отличие заедно със сродни институции от още 28 страни. Голямата награда получи Етнографският музей в Женева – пример за жив мултикултурен музей, отворен към всички. Сред останалите отличени по различни критерии са Карибският мемориален център за робски труд и робство от френския остров Гваделуп, Лейрия музей от Португалия, Музеят на първия руски президент Борис Елцин от Екатерингбург и още шест музея от Швейцария, Франция, Великобритания, Полша, Гърция и Дания.

Съдийският състав на EMYA номинира Националната галерия за нейното забележително постижение в повишаване на общественото качество на музея. Това признание идва в навечерието на втората година от откриването на Квадрат 500, където в обновена архитектурна среда са представени най-ценните произведения от музейната колекция, а многобройната българска и чуждестранна публика е привлечена от разнообразни иновативни средства за комуникация и образователни програми. Обособена е и специална зала за посетители със зрителни увреждания.

    

 

    

национална галерия

15.5.2017 01:47 

Покажи новини.  Сортирай по  Ред