Nominee 2017
English   


Актуално
Начало > Актуално


Акцент ноември-декември 2016 в Музея на социалистическото изкуство

                                                

 

АКЦЕНТ  НА  МЕСЕЦА

 

ТЕОФАН СОКЕРОВ (1943)

Звукът на тръбата, 1977

акрилни бои, платно, 130/150 см

 

Установяването на болшевишката власт в границите на Руската империя започва на 7 ноември (25 октомври по стар стил) 1917 година в столицата Санкт Петербург.

Октомврийската революция, наричана също октомврийско въстание, болшевишки преврат, октомврийски преврат и пр., е едно от най-големите събития на ХХ век, оказало влияние върху световната история за десетилетия напред. Официалното ѝ название в бившия Съюз на съветските социалистически републики е Велика октомврийска социалистическа революция.

В платното на Теофан Сокеров „Звукът на тръбата” си дават среща два важни стилово-пластични и идейно-съдържателни метода при разкриването на темата в българското изкуство: асоциативно-метафоричният подход и фотодокументалното направление, известно като „фотореализъм”.

Картинният разказ е изграден на базата на статични, привидно самостойни образи-символи и предметни атрибути: портрет на В. И. Ленин, въоръжени войници, фигура на убит мъж, жена в традиционно руско облекло, червено знаме, горящ огън, разкъсани окови, сигнална тръба, колажирани страници от документи. 

Творбата няма смислов композиционен център и не акцентира на нито един определен обект, т. е. всички персонажи и веществени реалии са равнопоставени и участват равностойно в извеждането на идеята.

Документално-историчният пласт се разкрива и чрез колорита – монохромната цветова гама е изградена в сиво-охрова тоналност, подчертаваща времевата дистанция на събитието, неговата историческа значимост и присъствието в паметта на масите. Пламтящите червени акценти имат символно значение.

Наименованието на картината също се възприема по асоциативен път – без директно посочване на историческото събитие. „Звукът на тръбата” е метафора на призива към борба, на сигнала за революция.

Както конкретната творба на Теофан Сокеров, така и произведенията на асоциативно-метафоричното направление, характерно за 70-те години в българското изкуство, предполагат по-сложно и активно вникване от страна на зрителя. Картината се „разчита” като визуално-смислов ребус, който си служи със система от символи, метафори и асоциативни връзки.

 

Николай Ущавалийски

национална галерия

16.11.2016 11:15 

Покажи новини.  Сортирай по  Ред