English   


Изложби
Начало > Изложби


СЛЕДИ - Изложба, посветена на 60-годишнината от рождението на Йордан Парушев (1958 – 2011)

                                                

 

НАЦИОНАЛНАТА ГАЛЕРИЯ

И ФОНДАЦИЯ „ЙОРДАН ПАРУШЕВ“

 

представят

 

СЛЕДИ

Йордан Парушев (1958 – 2011)

 

8 февруари – 18 март 2018

 

Откриване на 8 февруари, четвъртък, в 18.00 часа

 

Квадрат 500, зала 19

Пл. „Св. Александър Невски“

 

 

Изложбата е посветена на 60-годишнината от рождението на Йордан Парушев. Селекцията от творби, представящи платна, пластики и асамблажи, няма ретроспективен характер, а показва част от творческите търсения на художника през последните десет години от неговата артистична работа.

 

Йордан Парушев е от съвременните автори с утвърдена и ярко изявена позиция в българското изобразително изкуство. Новатор и в същото време диктуващ естетически вкус и художествени принципи. Творчеството му разкрива една изключително одухотворена личност с огромен интелект и отдаденост на работата. Паралелно с чисто творческата си дейност Йордан Парушев е „заразил” със страст към изобразителното изкуство голяма част от младото поколение български художници чрез своята преподавателска дейност, споделяйки натрупания си опит и богата култура. Физическото отсъствие на художника е неоспорим факт, но голямата привилегия на творците е, че те оставят огромно наследство, което „живее” и напомня за съществуването на такива фигури, оставили трайна следа в земното си битие.

 

Проектът на инициативна група от фондация „Йордан Парушев” и приятели и се реализира със съдействието на Националната галерия.

 

 

Йордан Парушев е роден на 30 юни 1958 г. в Сливен. Завършва специалност „Живопис” във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” при проф. Станислав Памукчиев през 1983 г. Доцент във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” по изкуствознание и живопис. Член на Съюза на българските художници. На 15 декември 2011 г.  художникът загива при автомобилна катастрофа.    

Йордан Парушев има 50 самостоятелни изложби в страната и чужбина, участия в 303 групови, национални и международни изложби и е носител на 17 награди.

Негови картини са притежание на Националната галерия, Софийската градска художествена галерия, галериите в Русе, Сливен, Шумен, Плевен, Разград, Смолян и Добрич; на Музея за съвременно изкуство в Сеул, Корея, Центъра за документация на колажа в Сержин, Франция, както и на частни колекции в България, САЩ, Русия, Великобритания, Германия, Франция, Турция, Норвегия, Финландия, Холандия, Словакия, Полша, Португалия.

 

 

За допълнителна информация:

Проф. Станислав Памукчиев  0887 102 957

Таня Станева  0899 444 740

 

          

 

Творби:

Илюзия, 2008 г., колаж, хартия

Любовта на изтока, 2010 г., колаж, хартия

Поколения, 2005 г., колаж, хартия

национална галерия

06.2.2018 02:32 

Покажи новини.  Сортирай по  Ред