English   


Изложби
Начало > Изложби


AНТОНИ ПИОТРОВСКИ И ТАДЕУШ АЙДУКЕВИЧ В КОЛЕКЦИЯТА НА НАЦИОНАЛНАТА ГАЛЕРИЯ

                                                

 

НАЦИОНАЛНАТА ГАЛЕРИЯ

представя

 

AНТОНИ ПИОТРОВСКИ И ТАДЕУШ АЙДУКЕВИЧ

В КОЛЕКЦИЯТА НА НАЦИОНАЛНАТА ГАЛЕРИЯ

 

14 септември – 19 ноември 2017

 

Откриване на 14 септември, четвъртък, 18.00 часа

Двореца, пл. „Княз Александър І“

 

Изложбата  “Aнтони Пиотровски и Тадеуш Айдукевич в колекцията на Националната галерия”  извежда ролята на двамата полски художници в утвърждаването и приобщаването на  българското изобразително изкуство към европейските художествени тенденции от края на ХIX и началото на ХХ век.  

Показани са около 70 живописни произведения и рисунки,създадени или вдъхновени по време на пребиваването на художниците в България, които илюстрират творческата им биография и майсторството в пресъздаване на многофигурни батални и исторически композиции, както и официални портрети с емоционална, образна дълбочина. Творбите свидетелстват за усилието на Aнтони Пиотровски и Тадеуш Айдукевич да съхранят обективно действителността и да пресъздадат епизоди от събития през едни от най-бурните и най-утвърждаващи периоди в българската историята и държавност.

За първи път пред публика са представени 51 оригинални рисунки на Антони Пиотровски, които той като военен кореспондент на водещи европейски издания рисува непосредствено по време на динамичните сражения и драматичните моменти от Сръбско-българската война, както и репродукции на графиките, отпечатани в тези издания.

Изложбата и каталогът към нея са подготвени със съдействието на Полския институт в София.

 

За допълнителна информация:

 

Калин Николов – 0898 213 530

Радосвета Станева - 0885 000 093          

 

         

национална галерия

16.9.2017 11:59 

Покажи новини.  Сортирай по  Ред