English   


Изложби
Начало > Изложби


ЕДИН ПОЯС, ЕДИН ПЪТ международна графична изложба

                                                 

                                                  НАЦИОНАЛНАТА  ГАЛЕРИЯ

и

МУЗЕЯТ  НА  ГРАФИКАТА  -  ГУАНЛАН

представят

ЕДИН ПОЯС, ЕДИН ПЪТ

Международна графична изложба

 

1 септември – 15 октомври 2017

Откриване на 1 септември, петък, 18.00 часа

Двореца, пл. "Княз Александър І" № 1

 

„Един пояс, един път“ е един от най-мащабните проекти в съвременната история на Китай. Той придава ново значение на древния Път на коприната във връзките на страната с останалите държави.

Печатната графика е квинтесенцията на китайската култура, отличаваща се с уникално развитие и характерен стил. Под инициативата „Печелившо сътрудничество/Един пояс, един път“, Творческата графична база в Гуанлан, Китай, кани изявени  местни художници и автори от страните, разположени по „Пояса и Пътя“, с цел осъществяване на културен обмен. Базата за оригинална печатна графика e място за създаването на графични произведения, отпечатване, излагане, колекциониране, обучение и изследователска дейност.

Изложбата представя селекция от над 100 творби, създадени в базата Гуанлан през изминалата година от автори от Китай, България, Словения, Унгария, Полша, Сърбия, Русия, Естония, Гърция, Хърватия, Босна и Херцеговина, Тайланд, Египет, Пакистан, Ирак, Индонезия, Индия, Бахрейн, Непал, Бангладеш, Камбоджа, Монголия. Експозицията проследява процесите и тенденциите в областта на съвременната графика и разнообразието на графичните техники като литография, офорт, суха игла, акватинта, ситопечат –  всяка със своите особености и специфични похвати. С подчертан усет за търсене на нов пластичен изказ и експресивност, авторите доказват неизчерпаемите възможности на това изкуство, в което се преплитат различни теми и сюжети, емоции и състояния.

 

За повече информация:

д-р Боряна Вълчанова

0889 515 330

bvalchanova@gmail.com

 

 

     

 национална галерия

29.8.2017 12:28 

Покажи новини.  Сортирай по  Ред