Nominee 2017
English   


Изложби
Начало > Изложби


С ОТВОРЕНА УСТА - фотоизложба на Кристина Гарсия Родеро

                                                

 

НАЦИОНАЛНА ГАЛЕРИЯ

ФЕСТИВАЛ „ФОТОФАБРИКА“

ИНСТИТУТ СЕРВАНТЕС

представят

 

КРИСТИНА ГАРСИЯ РОДЕРО

С ОТВОРЕНА УСТА

15 юни – 23 юли 2017

 

Откриване на 15 юни, четвъртък, в 18.00 часа

Среща с Кристина Гарсия Родеро от 16.30 часа

Двореца, пл. Княз Александър І

 

„С отворена уста“ е черно-бяло  ретроспективно пътуване, създадено през 2014 за  Центъра за изкуство “Томас и Валиенте” (CEART). То дава различен поглед върху една от най-експресивните части на човешкото тяло – устата,  като изразител на пълния спектър от емоции: гняв, радост, уплаха или щастие. Това е първата самостоятелна изложба в България на една от най-популярните по света испански жени-фотографи Кристина Гарсия Родеро и третото гостуване на авторката в нашата страна. През 2015 тя работи по тема, посветена на кукерите в Перник.

Кристина Гарсия Родеро е сред най-уважаваните  документални фотографи в Испания и първата испанка, която става пълноправен член на фотографския колектив Магнум“. В годините минава през различни етапи,  по-голямата част от които са свързани с проекти, изследващи специфични ритуали, обичаи и групи хора по цял свят. Фотографиите ѝ са въздействащи, провокативни, предизвикват любопитство и емоция. Темите са винаги извън обсега на вече познатото. 

Художник по образование, Кристина е самоук фотограф. Започва на 23-годишна възраст  със снимки на различни религиозни и езически обичаи в Испания, събрани през 1989 в албума Скритата  Испания (España Oculta), която печели наградата Книга на годинатана престижния фотографски фестивал в Арл. Следват години, пълни с  пътешествия, в които испанката, изкушена от различните култури, използва своя апарат, за да ги изследва като контрапунк на модерния, забързан свят.

Портфолиото на авторката включва снимки от първия град в Куба, създаден преди 500 години – Баракоа; документирани моменти от местните бит и вуду ритуали в Хаити;  военни сцени от Русия, Грузия и Южна Осетия по време на конфликтите през 2008; голи портрети на порно актриси в Барселона; религиозни обичаи от Индия.  През 2001 участва във Венецианското биенале с проекта от Хаити „Мария Лионса“. 

 

ФОТОФАБРИКА е платформа за фотографски събития за широка публика. Фестивалът  представя фотографията като изкуство и социална интерзона, част от съвременната градска културна среда.

 

https://www.fotofabrika.org/bg/program/kristina-garcia-rodero

 

За допълнителна информация:

Весела Петрова, Институт Сервантес, 0885 635 123, 02/ 810 45 00, cultsof@cervantes.es

Десислава Бинева, консултант комуникации и ПР,  088 5050 848

 

         

национална галерия

13.6.2017 09:50 

Покажи новини.  Сортирай по  Ред